ReCreation: Coliving and Coworking for Artists in the West of Ireland

Victoria Perry
Interior Design / Interior Architecture

College
Institute of Technology Sligo

Contact
vickyperry12@gmail.com
https://www.instagram.com/victory_bell_/
https://www.behance.net/gallery/98380943/4th-year-Thesis-Project

Victoria Perry

ReCreation: Coliving and Coworking for Artists in the West of Ireland

For my design thesis, I chose to design a coliving and coworking facility for artists in the west of Ireland. Sligo has a long history as a creative hub. The rugged landscape has been a source of inspiration for many artists and writers over the years, the most famous of which was William Butler Yeats. Despite the county’s ties to literature and the arts, the town lacks a place for creatives from different backgrounds to socialize and collaborate with one another. This combined with the fact that most freelance artists, writers, designers, and craftspeople work alone means that being a creative can be very isolating and this can negatively impact their mental health. Therefore, my design will present an opportunity for creatives from different disciplines to interact freely, which will help produce many imaginative ideas. This space will also foster many connections and friendships that may not have flourished otherwise. I chose the name “ReCREATION” as the building is both a place to spend leisure time as well as a place that redefines how creatives work and collaborate. The core principles of the design were open sightlines, natural light, an uplifting atmosphere, zoning and acoustics, and a sense of place. The key design feature that achieves this is the prismatic courtyard that penetrates the centre of the building, refracting light through all levels and reflecting the views from the windows. It also allows inhabitants to see through it and create visual connections. Acoustic controls were incorporated into the furnishings as not to obstruct the open layout. The plan is open and zoned by furnishings, making it simple to navigate and incorporates universal design. As this was a large-scale project, I chose to bring three main areas to the detailed realization phase.